Stel cookie voorkeur in

Logopedie Rheden

De taal leren, zelf leren praten, leren lezen en schrijven gaan bij de meeste kinderen vanzelf. Toch zijn het ingewikkelde processen die problemen kunnen opleveren bij bijvoorbeeld (tijdelijk) minder goed kunnen horen, lichamelijke beperkingen, motorische problemen of moeite om dingen aan te leren.

De ontwikkeling van een kind gaat snel en er kan door een tijdelijke onderbreking ervan (bijvoorbeeld door ziekte) een vertraging in de normale ontwikkeling ontstaan. Veel kinderen kunnen dit wel weer inhalen, maar wanneer het probleem chronisch wordt of de capaciteit van het kind het op dat moment niet toelaat kan de achterstand steeds groter worden ten opzichte van hun leeftijdsgenootjes.

Dan kan logopedische therapie nodig zijn om ondersteuning te geven op het gebied van taal (lezen en schrijven), spraak (verstaanbaar spreken, moeilijke letters leren uitspreken), mondmotoriek (slikken, zuigen, duimen afleren, slissen, openmondgedrag), stem (heesheid, verkeerde spreekademhaling, benauwdheid bij astma of andere longaandoeningen) en gehoor (goed leren waarnemen en onderscheiden van klanken en letters) om de achterstand in te lopen.