Stel cookie voorkeur in

Academische opleidingsschool

1 ACADEMISCHE OPLEIDINGSSCHOOL 'DE OMMELANDER'
1.1 Algemeen
De Ommelander is een basisschool, maar ook een Academische Opleidingsschool. Wat betekent dat?

De term "Academische Opleidingsschool" heeft te maken met het opleiden van studenten van de Pedagogische Academie Basisonderwijs (PABO). Studenten van de PABO lopen gedurende hun opleiding stage op de basisscholen. Dit zijn eerstejaars, tweedejaars of derdejaars studenten, maar ook LIO-studenten. LIO studenten (leerkracht in opleiding) zijn studenten die in de laatste fase van de opleiding zitten en zich in deze fase ontwikkelen tot een startbekwame leerkracht.

De Ommelander is een Academische Opleidingsschool. Het verschil met een gewone basisschool die ook leraren opleidt, is dat bij ons op school de studenten ook onderzoek doen. Op een Academische opleidingsschool wordt het opleiden van studenten gecombineerd met het doen van onderzoek. Het leren op de werkplek is een belangrijk onderdeel, deelname aan de kenniskring (onderzoek) is hieraan toegevoegd. Op een Academische Opleidingsschool wordt schoolontwikkeling, onderwijsinnovatie en onderzoek binnen de school met elkaar gecombineerd. En dat is een groot verschil met de scholen waar de studenten “gewoon” stage lopen.

Het doen van onderzoek door studenten wordt begeleid door een Pabo docent. Bij ons op school is Carla Westerbeek de schoolopleider Zij is leerkracht, maar ook opgeleid om studenten tijdens hun stage op school te begeleiden. Verder is ook elke leerkracht op school opgeleid om als mentor de student in de klas te kunnen begeleiden. Dat heeft voor die leerkracht weer als voordeel dat het met elke vernieuwing qua lesgeven in aanraking komt.

Als schoolteam is het zeer plezierig om een Academische Opleidingsschool te zijn. Voor de kinderen op school betekent het dat hun leerkrachten steeds in ontwikkeling zijn en blijven. Het onderwijs is van deze tijd. Pabo studenten nemen hun eigen expertise, nieuwe theorieën en ontwikkelingen mee in de praktijk. De praktijkonderzoeken die studenten en leerkrachten uitvoeren hebben als doel het onderwijs steeds meer af te stemmen op het kind. Bovendien zijn er meer handen in de groep waardoor kinderen nog meer geholpen worden.

 

Academische_Opleidingsschool.pdf