Stel cookie voorkeur in

Historie

lden werd voor het eerst als Elti genoemd in 855 als bezit van klooster Werden bij Essen. Vermoedelijk werd de Eldense polder al eerder bewoond en gebruikt. In de Bronstijd liep de handelsroute tussen Engeland/Ierland en Oost-Europa waarschijnlijk door dit gebied. Ook is bekend dat de Romeinen een Castra hadden in Meinerswijk: Castra Herculis.

Tussen 1316 en 1322 kreeg de plaatselijke kapel de status van kerk, waarmee Elden een zelfstandige parochie werd. Het kerkgebouw werd daarna vergroot met een gotisch koor. De eerste bekende Eldense bebouwing is de Bonifatiuskerk die nog steeds deel uitmaakt van het oude dorpsgezicht. De beschrijving van dit gebouw is aangetroffen in een oorkonde uit 1491.

Na de Middeleeuwen stagneerde de groei van de plaats. In de napoleontische tijd was Elden ingedeeld bij Huissen.

Tussen 1813 en 1818 was Elden een zelfstandige gemeente. Hierna ging Elden op 1 januari 1818 op in gemeente Elst om vervolgens in 1966 door de gemeente Arnhem geannexeerd te worden.
In het gebied van de voormalige dorpspolder Elden zijn de Arnhemse wijken Appelgaard, De Laar, Elderveld en Rijkerswoerd gebouwd. 
De 50 kilometer route op de eerste dag van de Nijmeegse Vierdaagse loopt door Elden en het dorp is bekend om zijn eigen pruimensoort; de Eldense Blauwe. 

Sinds 1921 bestaat de St. Jozefschool in Elden te Arnhem.  De St. Jozefschool staat onder het bestuur van de Stichting Katholiek en Protestant Christelijk Primair Onderwijs DELTA. 

 
De school wordt bezocht door kinderen uit Elden en uit de wijken Appelgaard, Kronenburg, Malburgen-West, Elderveld, De Laar-West de Laar-Oost, Rijkerswoerd, de Schuijtgraaf en De Plantage. Het relatief grote spreidingsgebied heeft te maken met de centrale ligging van de school en de aantrekkingskracht die het gebouw met zijn karakteristieke uiterlijk en zijn ligging in het (vroegere) dorp heeft. De laatste jaren bezoeken gemiddeld 195 leerlingen jaarlijks de school.