Stel cookie voorkeur in

Onderbouw

De onderbouw bestaat uit 3 stamgroepen:
De Kikkervisjes (juf Anneloes en juf Mirjam), de Boomkikkers (juf Mariska en meester Aschwin) en de Vuursalamanders (juf Margit en juf Mirjam)
 
In iedere “stamgroep” zitten kinderen uit groep 3 en 4 bij elkaar. 
De kinderen zitten in tafelgroepjes die heterogeen zijn samengesteld, kinderen van verschillende leeftijden zitten dus bij elkaar aan tafel.
 
We werken met een ritmisch weekplan, waarbij in de ochtend wordt gestart in de kring.
Gesprek is een van de viertal opvoedkundige situaties die centraal staan in het Jenaplan.
In de onderbouw hebben we veel verschillende kringen: leeskringen, kijk en vertelkringen, weekendkringen, w.o.verslagkringen en ik-kringen. De kinderen worden uitgedaagd om hun mening goed te verwoorden en hun oren en ogen goed open te houden.
 
Overdag wordt instructie gegeven op “niveau” en dit gebeurt in de stamgroep. Er wordt zelfstandig gewerkt tijdens het “werkmoment”.
 
De kinderen komen in groep 3 weer als jongsten binnen. Een nieuwe stamgroep, nieuwe stamgroepleider, nieuwe vakken etc. In het begin wel even wennen maar ze voelen zich meestal snel thuis. Om dit proces kracht bij te zetten gaan we elk jaar Een dag op kamp.
Zo leren de kinderen en de stamgroepleider elkaar goed kennen en ontstaat er een echt groepsgevoel. Het kamp vindt daarom ook aan het begin van het schooljaar plaats.